polen

Wie al eerder in Polen op vakantie was, of om andere redenen, zal bevestigen dat Polen voor de toerist veel te bieden heeft. Het land heeft veel oude steden, prachtige natuurgebieden, veel cultuur en een bewogen geschiedenis.

bewogen historie:

Wie iets weet van de geschiedenis van Europa, zal erkennen dat de historie van Polen zonder weerga is. Meermalen compleet van de wereldkaart verdwenen en nu opnieuw een rol van betekenis binnen Europa in het vooruitzicht als lid van de Europese Gemeenschap. Daar wordt men soms even stil van. Er zijn veel plaatsen en monumenten die aan de bewogen geschiedenis doen herinneren. Wij denken dan al aan Auschwitz. Maar ook in de Slag om Wenen (1683) was Polen betrokken. De Slag bij Legnica, de kruisridders in Malbork met de Slag bij Grunwałd, ieder kind leert erover op school.

oude steden:

De belangrijkste toeristische stad is de vroegere hoofdstad en voormalige hanzestad Kraków (zeg: Krakoef, Krakau). Meer informatie over deze culturele hoofdstad van Europa in 2000 vindt u bij ‘Toeristische mogelijkheden’ Voor Nederlanders is de havenstad Gdańsk van historische betekenis. Veel in de oude architectuur verwijst naar Oud-Hollandse stijlen. Het oude pakhuis aan de Motława is gezichtsbepalend. De tegenwoordige hoofdstad Warszawa(Warschau) is een metropool. De oude binnenstad is na de oorlog in oude glorie herbouwd. Het imposante cultuurpaleis, prachtige paleizen en natuurlijk de herinneringen aan Frédéric Chopin. Warszawa is het bruisende hart van het moderne, economische Polen, waar o.a. ook de Nederlandse ambassade is gevestigd in een prachtige nieuwe behuizing. Nog enkele interessante steden op een rij: Toruń, Wrocław (Breslau), Poznań, Zamość, Lublin.

prachtige natuur:

Polen telt veel oude nationale parken. De bekendste zijn ongetwijfeld de Białowieża, het laatste stuk oerwoud van Europa (met de Europese bizon), het Karkonosze (Reuzengebergte) ten zuiden van Jelenia Góra en de Tatry (Hoge Tatra) bij Zakopane, de belangrijkste wintersportplaats van Polen. De bergen in het Zuiden, de rustige stranden langs de Oostzeekust in het Noorden, de merengebieden van Wielkopolska en Mazurië. Het kanogebied van de Brda en de Biebrz. De uitgestrekte rust van de Bieszczady in het Zuid-Oosten. In het nationaal Pieniński Park treft u de bekende Vlottenvaart op de Dunajec, de grensrivier met Slowakije.

oude en nieuwe cultuur:

Polen kent tal van muziek-, opera-, (folkloristische) dansgezelschappen. Het hele jaar door zijn er in vele plaatsen festivals en concoursen, o.a. rond Chopin, maar ook oude muziek, film, popmuziek (o.a. in Sopot), countryfestival in Mrągowo. Een tocht over het kanaal van Elbląg naar Ostróda laat u kennismaken met het technisch vernuft in vroeger dagen. De zoutmijn van Wieliczka is een toeristische attractie zonder gelijke. En ook al doet de herinnering vaak pijn, het concentratiekamp-museum Auschwitz-Birkenau in Oświęcim, de overige resten van nazi-terreur en de Joodse getto’s zijn onderdeel van – gelukkig voorbije – cultuur. Er is een speciale landkaart met Joods erfgoed te krijgen bij het Pools Informatiebureau (zie onder). Er zijn prachtige barokpaleizen en -kerken. Ook de houtarchitectuur, verspreid over heel Polen, van landhuizen en kerken (o.a. de Wang kerk in Karpacz-Górny) is de moeite meer dan waard.

terug naar boven