streek

Het dorp Kalna in de gemeente Buczkowice ligt tussen Bielsko Biała en Żywiec. U vindt het op de kaart ten zuiden van Katowice. De streek grenst in het westen aan Tsjechië en in het zuiden aan Slowakije.

historie:

Het gebied was tot 1918 Oostenrijks. De steden Bielsko Biała en Żywiec dragen daarvan nog de sporen. Hier lag de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Het kasteel in Żywiec was bezit van de Habsburgers. Ook al is het nu in slechte staat, het straalt met zijn park nog iets van de oude glorie uit. De huidige grensplaats Cieszyn/Tesin naar Tsjechië vormt nog één geheel. Veel inwoners zijn als overblijfsel uit de oorlog in het bezit van een Duits paspoort en hebben daardoor gelegenheid in West Europa te gaan werken. Voor bijna al onze gasten staat een bezoek aan museum Auschwitz op het programma.

oude steden:

Bielsko Biała is de grootste stad met een mooi gerestaureerd station en raadhuis (foto links) en een kasteel (museum). Net als Buda en Pest in Hongarije wordt de stad van twee delen doorsneden door een rivier(tje). Żywiec ontwikkelt zich meer en meer als toeristisch plekje en is in de wijde omgeving bekend om zijn brouwerij. U vindt er de ‘parel van Silezië’: Pszczyna, met kasteel en park, marktplein en barokke kerken (foto rechts) In de hele omgeving zijn mooie houten kerken te vinden: Łodygowice, Lachowice, Gilowice, Mikuszowice, Szczyrk, en meer. Ook zijn er bijv. mooie houten restaurants in góralski-stijl (bergbewoners).

cultuur:

In het gebied wordt jaarlijks in vijf dorpen tegelijk de Beskiden Cultuurweek gehouden in de laatste week van juli, een internationaal folkloristisch zang- en dansfestijn. Bielsko kent vele muziekfestivals: oude muziek, Bach, Góreczki (een componist uit Bielsko zelf afkomstig en internationaal vooral bekend om zijn 3e symfonie over Auschwitz), jazz en popmuziek. Internationaal vermaard is ook het poppentheaterfestival. Het eigen poppentheater Banialuka geeft bijna dagelijks voorstellingen. Het Pools theater brengt toneel, operette en opera. Bielsko heeft een eigen groot kamerorkest en een muziekcentrum met een nieuw concertorgel. Het gebied is binnen het katholieke Polen een Evangelische enclave. Maar ook zijn er een aantal vermaarde bedevaartsplaatsen (sanctuariums). In onze omgeving ligt de plaats Wadowice, waar paus Johannes Paulus II werd geboren en opgroeide. Szczyrk heeft een nieuw sportcomplex met sporthal, overdekt zwembad, voetbalstadion met sintelbaan en tennisbanen. Er zijn zwemparadijzen in Skoczów en Kęty. Uiteenlopende takken van sport worden in onze omgeving beoefend en/of geïnstrueerd: o.a. zweefvliegen (Bielsko, Mięzybrodzie), parasailing (Skrzyczne, Mięzybrodzie), tennis, indoor-kart (Bielsko), kegelen (Żywiec), paardrijden (Łodygowice, Bierna), mountainbiking, skiën en langlaufen, ski-springen. (wereldkampioen Adam Małesz woont in onze regio)

natuur:

Het dorp Kalna ligt in de ‘Kotlina Żywieczka’, het keteldal van Żywiec, met in het midden een stuwmeer. Dit dal wordt omringd door drie bergketens: de Kleine Beskiden in het noorden, de Żywiecer Beskiden in het oosten en de Silezische Beskiden in het westen. Deze Beskiden zijn een paradijs voor wandelaars. Maar ook vindt u er uitgezette routes voor mountain-bikes. Het meer van Żywiec biedt gelegenheid tot watersport. Vooral de Silezische Beskiden bieden gelegenheid voor wintersport. Szczyrk is de tweede wintersportplaats van Polen.

terug naar boven